Boekenliefde.nl top 26.490!

In de periode 2010 tot en met 2018 hebben duizenden mensen via boekenliefde.nl laten weten wat ze van boeken vonden. Nu boekenliefde.nl is gestopt, vond ik het zonde om al die informatie weg te gooien.

De toplijst met de best gewaardeerde 26.490 werken kun je onderaan downloaden als Excel-document voor leesinspiratie of omdat je het leuk of interessant vindt. Ik kan voorlopig weer vooruit!

Werken vs edities

Meerdere edities kunnen tot hetzelfde werk behoren. Denk aan verschillende uitgaven (harde kaft, e-book, paperback etc.), drukken en edities die zijn verschenen in andere talen. Van sommige klassiekers zoals Pride and prejudice (Trots en vooroordeel) en Jane Eyre stonden enkele honderden verschillende edities in de database van boekenliefde.nl.

Trots en vooroordeel: Elizabeth bezoekt het landgoed Pemberly met haar oom en tante en treft onverwachts Mr. Darcy. 

Door slimme algoritmes, input van de gebruikers van boekenliefde, en de afgelopen weken nog een laatste handmatige schoonmaakslag door mij - enigszins therapeutisch naar lange lijsten staren in verschillende sorteringen -, zijn al deze edities zo goed mogelijk samengevoegd tot steeds één en hetzelfde werk.

Filters en sorteren

Het bestand bevat de gemiddelde waardering en het aantal waarderingen voor 26.490 verschillende werken met tenminste één waardering. Voor ieder werk is de titel, auteursnaam, isbn en NUR-code (genre: literaire fictie, thriller, fantasy etc.) opgenomen van een 'standaard'-editie van het werk. Ongeveer 2.500 werken hebben vijf of meer waarderingen, sommige enkele honderden.

Met filters kun je het aantal werken beperken. Standaard selecteert het filter alleen werken met tenminste 10 waarderingen, een gemiddelde score van 7 en alleen fictie. Dit kun je uiteraard volledig naar wens aanpassen (je moet soms wel eerst bewerken inschakelen in Excel). Als vijf boekenliefhebbers een werk geweldig vinden, zegt me dat ook al veel. Je komt dan ook wat minder bekende werken tegen.

Download

boekenliefde-top-26490.xlsx (2 MB)

Werken met een hoge waardering (10+ waarderingen)

Titel Auteur Waardering
All I've Got Emma Flogard 9,50
De opwindvogelkronieken Haruki Murakami 9,38
De hongerspelen Suzanne Collins 9,25
De twee torens J.R.R. Tolkien 9,20
Tijd om te sterven Cody Mcfadyen 9,18
Meester van de Zwarte Molen O. Preussler 9,17
De bekentenis van Adria Jaume Cabre 9,10
Nevelen van Avalon Marion Zimmer Bradley 9,08
Het zwaard van de waarheid Terry Goodkind 9,08
Achtste-groepers huilen niet Jacques Vriens 9,07
De reiziger Diana Gabaldon 9,06
Kees den Boogert

Kees den Boogert